češi a chleba
- PŮJČKY PRO MENŠÍ PODNIKY JSOU DOSTUPNĚJŠÍ Půjčit si peníze již není pro malé a střední podniky v ČR tak velký problém jako před několika lety. Objemy úvěrů se rok od roku zvyšují, celý sektor se začíná ozdravovat, podniky již tolik nekrachují, a naopak zaměstnávají lidi, které propustily velké průmyslové společnosti. Situace ale stále není ideální. Menší firmy zaostávají ve výkonnosti, exportu a život jim stále komplikuje byrokracie a špatné zákony. Zatímco dříve banky menším firmám peníze příliš nepůjčovaly, situace se podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy postupně zlepšuje. Podíl na tom má i stabilizace celého sektoru. Zatímco v 90. letech se i v menších podnicích často měnila vlastnická struktura, nyní se situace uklidnila a velké množství společností úspěšně funguje již řadu let.
- ČEŠI JEDÍ O 4 PROCENTA MÉNĚ CHLEBA Každý Čech sní za rok přes půl metráku chleba. Podle Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky je to přesně 54,5 kilogramu. To je sice oproti konce 80. let asi o čtyři procenta méně, přesto si chléb mezi pečivem drží rozhodující podíl. A to i přes to, že spotřeba rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva stoupla o třetinu na 44 kilogramů na hlavu ročně. Češi konzumují také více trvanlivého pečiva, jako jsou sušenky a oplatky. Dopřejí si ho zhruba 7,7 kilogramu na osobu ročně, což je proti roku 1989 nárůst téměř o pětinu. Velký rozmach zaznamenaly těstoviny, kterých se v tuzemsku sní kolem šesti kilogramů na hlavu ročně, tedy dvojnásobek proti úrovni z konce osmdesátých let.
0 Comments:
Okomentovat
<< Home