dvojí metr hospodských
- RESTAURACE ÚČTUJÍ DVOJÍ DAŇ
Při návštěvě rychlého občerstvení si může člověk vybrat, koho chce nechat více vydělat. Stát, nebo majitele podniku. Kdo raději přispěje státu, měl by si jídlo sníst na místě. Kdo chce nechat vydělat provozovatele, ať si nechá sendvič zabalit a odnese si ho sníst jinam. Při občerstvení uvnitř má dostat ministr financí z každé útraty 19 procent, zatímco při odnosu jen 5 procent. Ceny by se tedy měly lišit, jíst mimo by mělo být levnější. Ne však v Česku. Rozdílné sazby daně jsou od května, do cen je ale restaurace nepromítly. Jídlo "uvnitř" a "venku" stojí stejně.
- PRŮMYSLOVÁ ZÓNA CHLEBOVICE MÁ DALŠÍ INVESTICE
Stavbu nové továrny na nerezová zařízení pro gastronomii zahájila v průmyslové zóně Chlebovice u Frýdku-Místku německá firma Blanco CZ. Investice do nového závodu činí zhruba tři miliony eur, firma tu chce zaměstnat 120 lidí, časem ale plánuje ještě další rozšíření. Blanco chce v Chlebovicích začít vyrábět už počátkem příštího roku. Blanco v České republice působí už deset let, malý výrobní provoz má ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Z nových prostor chce Blanco CZ zahájit napřesrok expanzi hlavně na nové východoevropské trhy.
- SOUKROMÍ ZEMĚDĚLCI BYLI LONI LEPŠÍ NEŽ FIRMY
Soukromí farmáři měli v loňském roce v průměru lepší hospodářské výsledky než obchodní společnosti a zemědělská družstva. Podniky fyzických osob totiž loni vykázali včetně provozních dotací v přepočtu zisk 261 korun na hektar zemědělské půdy. Společnosti naproti tomu skončily v průměru se ztrátou 312 Kč a zemědělská družstva se ztrátou 985 korun na hektar. Podle odhadu MZe činil loni zisk zemědělských podniků ze všech činností asi 109 milionů korun. Po započtení osobních důchodů soukromých farmářů však odvětví souhrnně skončilo ve ztrátě 1,084 miliardy korun. Loňský výsledek tak znamená zlepšení proti roku 2002, kdy ztráta zemědělství po dvou ziskových letech činila kolem 3,5 miliardy korun.
0 Comments:
Okomentovat
<< Home